13 juni 2024

Wonen met Stijl

Wonen in een Stijlvolhuis | Tips en Ideëen

Alles wat je weten moet over de schoorsteenveger

Het beroep van de schoorsteenveger is al heel oud. Toch is de schoorsteenveger nog steeds onmisbaar voor het onderhoud van de woning. Dit komt omdat schoorstenen na verloop van tijd vervuilen. Door het stoken kan er bijvoorbeeld roet -en teerafzetting optreden. Zonder een regelmatige veegbeurt zal dit vuil ophopen en problemen veroorzaken. Zo kunnen de roetdeeltjes de woning gaan vervuilen. Als bewoner kun je hier veel hinder van ondervinden. Het huis is zo immers lastiger schoon te houden. Een eenvoudige veegbeurt kan daarom niet alleen overmatige vervuiling van de schoorsteen maar ook van de woning voorkomen.

Schoorsteenonderhoud en gezondheid

Het onderhoud van de schoorsteen heeft niet alleen praktische voordelen. Het is ook noodzakelijk voor een gezond leefklimaat in de woning. Bij een vervuilde schoorsteen worden de roetdeeltjes namelijk ook ingeademd. Bij een zeer zwaar vervuilde schoorsteen kan er zelfs rookontwikkeling en gasvorming ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden door een obstakel in de schoorsteen. Je kunt hierbij denken aan bladeren, takken en in sommige gevallen zelfs vogelnesten. Deze obstakels blokkeren de rookafvoer en hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit in de woning. Een regelmatige onderhoudsbeurt van de schoorsteenveger voorkomt dat de schoorsteen vervuild en de gezondheid van de bewoners in gevaar komt.

Wat zijn de regels voor het onderhoud van schoorstenen?

Een vuile schoorsteen kan een risico vormen voor de veiligheid en de gezondheid van de bewoners. Mede daarom zijn er regels opgesteld voor het onderhoud van schoorstenen. Maak je gebruik van een stooktoestel type B en stook je olie of een andere vaste brandstof? Dan dien je rekening te houden met een verplichte jaarlijkse onderhoudsbeurt. Verbruik je een andere brandstof zoals bijvoorbeeld gas? Dan moet je de schoorsteen één keer in de twee jaar door een schoorsteenveger te laten reinigen. Deze kan dan ook de rest van het onderhoud voor zijn rekening nemen. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen van obstakels, het uitvoeren van reparaties of het installeren van bepaalde zaken.

Laat je schoorsteen vegen door vakman

Ben je op zoek naar een goede schoorsteenveger in Turnhout of omstreken? Neem dan eens contact op met Schouwonderhoud Willems. Dit schoorsteenbedrijf is gespecialiseerd in het reinigen en uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden aan de schoorsteen. Na elke onderhoudsbeurt ontvang je een reinigingsattest. Dit attest kun je indien gevraagd overleggen aan de verzekering.