13 juni 2024

Wonen met Stijl

Wonen in een Stijlvolhuis | Tips en Ideëen

Hoe gaat de WOZ waarde bepaling in z’n werk?

Ieder jaar wordt er weer door de gemeente vastgesteld wat de WOZ-waarde van je woning is. Er wordt dan gekeken hoeveel je huis op 1 januari waard is. Althans, de WOZ-waarde van de woning. De kans dat je huis de afgelopen jaren flink meer is geworden, die is natuurlijk vrij groot. Uiteraard goed nieuw, maar zolang je je huis natuurlijk niet verkoopt heb je er helemaal niets aan. Je dient immers wel gewoon belasting te betalen over de WOZ waarde van je woning. Wil jij graag weten waar je aan toe bent, doe een gratis WOZ check online. Dus wil jij alvast voorbereid zijn op wat je te wachten staan? De een gratis WOZ check.

Wat houdt de WOZ-waarde precies in?

De WOZ-waarde van je woning wordt ieder jaar op 1 januari vastgesteld. De waarde die wordt berekend is de geldende waarde van 1 januari van het jaar daarvoor. In principe is de WOZ waarde niets meer dan een schatting van de waarde van je woning. De WOZ waarde bepaald vervolgens de hoogte van de belasting die je dient te betalen aan de belastingdienst als belasting over het bezit van je woning. 

Hoe is de WOZ-waar opgebouwd?

De WOZ-waarde wordt opgebouwd uit een aantal verschillende factoren. Het is dus ook niet zo heel vreemd dat de WOZ-waarde van een huis in iedere stad anders is. Dit is natuurlijk ook logisch gezien het feit ook de woningprijzen in het oosten een stuk lager zijn, dan wanneer we gaan kijken naar de prijzen in het westen van het land. De ligging van de woning is daarom dus ook één van de factoren die bepaald hoeveel of je woning waard is. Daarnaast logischerwijs de oppervlakte van de woning en het volledige perceel. Als laatste wordt er gekeken naar de verkoopprijzen van andere woningen bij je in de buurt. Dus hebben beide buren zojuist flink gecasht omdat ze hun huis hebben verkocht voor de absolute hoofdprijs? Dan kan zit zomaar betekenen dat jij ineens een stuk meer WOZ belasting moet gaan betalen.

Waarom is de WOZ-waarde zo belangrijk?

Wil jij weten wat de WOZ-waarde van je huis is? Doe een gratis WOZ check. Zo weet je namelijk ongeveer wat je kunt verwachten wanneer je in het begin van het jaar de welbekende brief op de deurmat krijgt. De WOZ waarde van de woning bepaald namelijk een aantal belangrijke zaken. Eén van die zaken is het aantal belastingen dat je dient te betalen. Dit is niet alleen de belastingdienst, maar ook de gemeentelijke belastingen worden hiervan afgeleid. Je bent er daarom dus ook bij gebaat dat de WOZ-waarde van je woning niet zo heel erg hoog uitvalt. Mits jij je woning natuurlijk wilt verkopen.

WOZ-waarde weten? Doe een gratis WOZ check

Wil jij graag weten waar je aan toe bent, dan kun je van te voren alvast een gratis WOZ check doen. Op basis van deze gegeven weet je namelijk ongeveer wat de waarde van je woning is, zodat je ook kunt berekenen welke kosten je eventueel te wachten staat. Voor sommige mensen is dit van essentieel belang, zodat ze hiervoor kunnen sparen. Kortom, doen dus!