14 juli 2024

Wonen met Stijl

Wonen in een Stijlvolhuis | Tips en Ideëen

Waarom je vloer isolatie in je huis moet hebben

Vloer isolatie is een type isolatiemateriaal wat je aanlegt aan de onderkant van je vloer. Deze isolatie kan je aanbrengen via de kruipruimte en bevordert de isolatie en zorgt voor beperking van warmteverlies. Als je het over vloer isolatie hebt dan kunnen dat diverse soorten isolatie zijn die voor verschillende situaties toepasbaar zijn. 

Welke soorten vloer isolatie heb je?

Je vindt op de markt diverse soorten vloer isolatie. Zo zijn er de piepschuim platen die aangebracht kunnen worden onder de vloer of kan er gebruik gemaakt worden van aluminium folies. Deze speciale aluminiumfolie zijn folies waar luchtzakken tussen aanwezig zijn. Lucht heeft namelijk er zeer goed isolerende werking. Naast piepschuim platen en folie heb je PUR dat onder de vloer wordt gespoten. En ook materialen zoals schapenwol, steenwol en glaswol worden voor isolatie gebruikt. De eigenschappen van genoemde isolatiematerialen zijn wisselend.

Isolatiemateriaal, kosten en milieu spelen een rol bij vloer isolatie

Naast dat het type isolatiemateriaal een belangrijk rol speelt zijn ook de kosten en milieu een belangrijke factor. Je kunt de kosten van vloer isolatie drukken door gebruik te maken van subsidies. En op het gebied van milieu kun je veel informatie vinden over of een isolatiemateriaal wel of niet schadelijk is voor het milieu. Er komen dan ook veel overwegingen bij kijken als je besluit om je vloer te isoleren. Besluit daarom niet te snel en doe onderzoek naar zaken als isolatiemateriaal, kosten en milieuvriendelijkheid om tot een goede keuze te komen.

Zorg voor deskundig advies bij het maken van een keuze voor isolatiemateriaal

Het is absoluut nodig om deskundig advies aan te vragen voor het isoleren van je vloer. Dit komt omdat elke vloer weer anders is. Zo speelt bijvoorbeeld kruipruimte een rol. Ook de mogelijkheden om isolatiemateriaal te bevestigen spelen een rol. En is jouw vloer van beton of hout? Daarnaast is de vochtigheid van de kruipruimte belangrijk om te weten en is een factor die moet worden meegewogen. De vochtigheid bepaalt mede of een isolatiemateriaal wel of niet geschikt is voor de vloer. Een professioneel bedrijf kan dit allemaal voor je uitzoeken en je deskundig advies hierover geven.

Naast vloer isolatie heb je ook bodem isolatie

Naast dat je vloerisolatie kunt aanbrengen is het ook mogelijk om bodemisolatie aan te brengen. Deze twee type isolatie verschillen van elkaar. De bodemisolatie wordt namelijk op de bodem van je kruipruimte aangebracht. Vloerisolatie wordt direct onder je vloer aangebracht. Zo kun je vloerisolatie zien als isolatie aanbrengen op het plafond van de kruipruimte en bodemisolatie op de vloer van de kruipruimte. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo is bodemisolatie zeer effectief tegen vocht. Vloerisolatie is daarentegen een stuk veel meer effectievere vorm waardoor er minder warmte via de vloer verdwijnt. Welke keuze je ook maakt voor isolatie doe genoeg onderzoek en zorg voor deskundig advies. Alleen zo kom je tot de beste manier om je vloer te isoleren en waarbij je elk jaar veel geld mee kunt besparen.