13 juni 2024

Wonen met Stijl

Wonen in een Stijlvolhuis | Tips en Ideëen

Kosten laten renoveren van je schoorsteen

Een houtkachel in huis geeft natuurlijk ontzettend veel sfeer in huis. Vooral wanneer je in de wintermaanden lekker met een dekentje op de bank zit, is het knisperende geluid van de kachel op de achtergrond natuurlijk ontzettend fijn. Toch komt er bij het laten branden van de kachel nog wel het één en ander kijken. Niet alleen het hout wat je nodig hebt, maar ook het onderhoud van je schoorsteen. Aangezien we in Nederland vaak in de maanden mei, juni, juli en augustus onze kachel weinig tot niet gebruiken, is het zaak dat je na deze periode je schoorsteen goed laat reinigen. Het kan heel goed zijn dat er nog een verlaten vogelnest in zit, met een schoorsteenbrand tot gevolg. Laat dit daarom dus ook jaarlijks door een bedrijf doen, zodat je zeker weet dat jij de hele winter weer kunt stoken. Ook is het goed je schoorsteen eens in de zoveel tijd eens te laten inspecteren. Het kan heel goed zijn, dat deze op termijn aan vervangen toe is. 

Waarom je schoorsteen laten renoveren

Het laten renoveren van je schoorsteen kan om een aantal redenen worden gedaan. De voornaamste reden is natuurlijk dat je schoorsteen dusdanig is verouderd, dat het belangrijk is dat er onderhoud wordt gepleegd. Dit kan gebeuren door je schoorsteen opnieuw te laten voegen, maar ook laten impregneren is een goede mogelijkheid om je schoorsteen weer enkele jaren te kunnen laten meegaan. De voornaamste reden is dat je schoorsteen gedurende het hele jaar wordt blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden. Dit kan zorgen voor vorming van onder andere alg en mossen. Dit kan de schoorsteen dusdanig aantasten, dat alleen schoonmaken niet meer voldoende is om ervoor te kunnen zorgen dat jij deze veilig kunt gebruiken. 

De kosten voor het laten renoveren van je schoorsteen

Het laten renoveren van je schoorsteen kost natuurlijk geld. Toch is het wel belangrijk om tijdig te doen. De kosten voor eventuele schade bij achterstallig onderhoud kunnen namelijk door de verzekeraar worden geweigerd om uit te keren. Een inspectie aan je schoorsteen kost zo’n 150 – 200 euro. Dan wordt er verder niets uitgevoerd, maar weet je wel wat de actuele staat van je schoorsteen is. Op basis daarvan kun je de keuze maken of je verder gaat met het traject of dat je voor nu even voldoende weet. Het laten repareren kost ongeveer zo’n 300 – 400 euro, afhankelijk van welke reparatie er uitgevoerd dient te worden. Is het noodzakelijk je schoorsteen ook daadwerkelijk te renoveren, dan liggen de kosten hiervan iets hoger en moet je rekening houden met zo’n 500 – 600 euro. Uiteraard kan het ook zijn dat alles in orde is, maar alleen periodiek onderhoud noodzakelijk is. Dan betaal je alleen de inspectiekosten van circa 200 euro en de onderhoudskosten, die liggen zo rond de 100 euro.